Swden Politik

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Bifoga:
(Ta bort bilaga)
(fler bilagor)
Begränsningar: 10 per inlägg
Verifiering:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Gano
« skrivet: mars 19, 2016, 20:14 »

Hej

Åtgärderna kom nu. Man sätter ett krav på amortering. 2% av lånebeloppet ska återbetalas per år om skulden ligger över 70% av värdet på bostaden. Mellan 50 och 70% räcker det med 1% av lånebeloppet.

I Stockholm är det inte ovanligt med t ex 5 miljoner för en bostad. Lånar man upp till detta så ska man amortera 100.000 per år eller över 8000/månad. Förmodligen kommer detta att kyla av marknaden eftersom de som kommer in som nya på marknaden får svårt att klara kraven. De som redan äger en bostad påverkas inte, men de blir ju inte fler så att säga.

"External" är svenska statens skuldsättning, d v s både utlandsskulder och skulder till svenska medborgare i form av statsobligationer och annat. Svenska staten är ganska rik i förhållande till andra länder eftersom man har kunnat beskatta sin befolkning ganska hårt. Det är svensken som är hårt belånad. Motsatsen ser man i USA, Grekland och Japan; där är det staten som är utfattig och medborgarna som har små skulder.....

MVH/Gano
Skrivet av: Rickard
« skrivet: mars 07, 2016, 07:08 »

Vad står external för?
Tänker om det är not som balanserar de höga privata skulderna?

Jag och min sambo har varit skuldfria i runt 10 år vilket känns bra, men de som lånat upp till taket av vad de får verkar ju leva lika gott som oss, så det verkar fungera också.
På nät sätt tror jag ändå att vi kommer att ha en lite mer avslappnad ålderdom, om man nu får leva så man blir gammal.

När det gäller vår skuldsättning så har det ju påtalats av diverse ekonomer i olika forum, bland annat har jag sett ett par program på TV de senaste åren där de pekar på Sverige som ett av de länder som bara väntar på en ny kris.

Rent allmänt så befarar jag en smärre kollaps av det monetära systemet i stort, det förtroende vi har för pengar rent allmänt är inte direkt sunt när man ser på den historiska utvecklingen av "pengar", det finns inte ett enda exempel på en valuta som funnits kvar över tid.

Å andra sidan så är det ju det enda system vi har för att fördela tillväxt och tillgångar på ett smidigt sätt.

Vad tror ni hänt med syriernas pengar som fanns på deras konton?
Jag vet inte, men man kan ju tänka sig att IS lagt beslag på dem...

Frågan är vad man skall göra mot den höga skuldsättningen, jag har itne någon lösning i alla fall.
Det allra mesta hänger ju ihop med huspriserna, och de går ju inte trolla bort, men en sak är säker, högre krav på nyproducerade hus kapar inte några kostnader.
Skrivet av: Gano
« skrivet: mars 05, 2016, 22:55 »

Hej

Försöker köra igång en liten ögonöppnare inom ämnet ekonomi. Vi här i Sverige tror att vi har en stark ekonomi, och till viss mån är det sant, MEN. Vi har de största privata skulderna i världen, mycket beroende på att vi har så stora bolån. För oss känns det normalt att låna precis på gränsen till vad man kan betala och lägga sig så lågt som möjligt på amortering, men det anses inte normalt i övriga världen. Lägger man ihop de privata skulderna och statsskulden så är det bara Japan som är högre skuldsatt i världen. Svenskarna har också en extrem tro på aktier, vilket ökar systemrisken.

Vad är då siffrorna?

Government betyder skuldsättning i förhållande till BNP i procent. 41% av BNP är Sveriges skuldsättning.

Private betyder skuldsättning i förhållande till inkomst. 252 % av inkomsten är skuldbördan privat. Högst i världen.

Visste ni detta?

MVH/Gano
Sitemap 1 2 3